Povijest proizvodnje kristala

Proizvodi Kristala Samobor spoj su tradicije, suvremenog dizajna i ljubavi prema zanatu koji u samoborskom kraju postoji već više od 180 godina. Ručno su ih izradili naši vrsni majstori što ih čini jedinstvenima u svijetu. Idealni su za posebne prigode, svakodnevno upotrebu i dar koji se cijeni.

Naše poglede oduvijek privlače stvari koje blistaju. Upravo je želja za što kvalitetnijim i blistavijim staklom dovela do nastanka kristala. Naime, George Ravenscroft je u londonskoj tvornici stakla otkrio kako se dodavanjem olovnog oksida u staklo tijekom procesa taljenja poboljšava njegova kvaliteta, a staklo dobiva plavičasti sjaj.  Ravenscroft  je 1673. godine patentirao proces proizvodnje kristala.

Na samim počecima proizvodi od kristala smatrali su se savršeno lijepima u svom čistom, netaknutom obliku. No, ne zadugo. Ubrzo su se počeli ukrašavati brušenjem, a izrada proizvoda od kristala pretvorila se u umjetnost. Oko 1700.-te tvornice stakla u Velikoj Britaniji su nicale velikom brzinom, no kako je vlada nametnula veliki porez na proizvodnju, novi centar proizvodnje kristala postala je Irska i lučki grad Waterford.

Pedeset i šest godina nakon što je nastao svjetski poznat Waterford Glass House u Samoboru je otvorena prva manufaktura za proizvodnju stakla.